Skip to main content
Behangcalculator

Je hebt een keuze gemaakt en bent nu benieuwd hoeveel rollen je nodig hebt?

Het aantal rollen of meters behang dat je nodig hebt is afhankelijk van de hoogte en breedte van de muren, de lengte en breedte van de behangrol en een eventuele patroonherhaling. Voor behang met een patroon is de berekening voor het aantal rollen iets anders dan bij een behang zonder patroon.

Let op: De behangcalculator geeft een goede indicatie van hoeveel rollen je nodig hebt. Het blijft echter een inschatting. Aan de uitkomst van de behangcalculator kunnen dus geen rechten worden ontleend. 

Daarnaast houdt onze calculator geen rekening met behang dat per meter wordt verkocht of behang dat een half verspringend patroon heeft, ook wel “half drop” genoemd. Voor het uitrekenen van behang met een half verspringend patroon of met de afmeting van een meter kun je het beste contact met ons opnemen. 

We helpen je graag met het uitrekenen van hoeveel behangrollen je nodig hebt. Je kunt hiervoor een mail sturen naar info@deventerbehanghuis.nl of via de button hiernaast.

 

Patroontype 1

Patroontype 2

Behangcalculator

Deze behangcalculator is geschikt voor uni behang zonder patroon of half verspringend patroon.

Rol info
Wand info
Resultaat: rol rollen

Behangcalculator

Deze behangcalculator is geschikt voor recht patroonbehang.

De calculator werkt niet voor half verspringend. 

Calculator met patroonherhaling

Rol info
Wand info
Resultaat: rol rollen

Meten is weten!

Hoe meet ik de wanden in?

Maak gebruik van een metalen meetlint/rolmaat om nauwkeurig te kunnen meten. Schrijf de maten direct op om misverstanden te voorkomen.

Breedte van de muur: Het opmeten kun je het beste doen aan de bovenkant en de onderkant van de muur. Zo ben je er zeker van dat je voldoende behang bestelt, ook in het geval dat de muur niet geheel recht is. Om te voorkomen dat je tekort hebt aan behang hanteren wij standaard een marge van 5cm.

Hoogte van de muur: De hoogte van de muur kun je het beste op 3 plekken meten; aan de linkerkant, rechterkant en in het midden. Zo voorkom je dat je behang in de hoogte tekortkomt wanneer de muur niet geheel recht is. Houd ook hier een marge aan van 5cm.

Muren met deuren en ramen: Wanneer je een muur wilt behangen waarin een deur of raam aanwezig is, meet je ook de volledige muur op. Bij het aanbrengen van de banen snijdt je met een mesje het behang af rondom het raam of de deur.

We helpen u graag met het uitrekenen van hoeveel behangrollen u nodig heeft. U kunt hiervoor een mail sturen naar info@deventerbehanghuis.nl Laat ons hierin weten om welk behang het gaat plus de breedte/hoogte van de muur.

Berekenen zonder calculator

 In onderstaand rekenvoorbeeld zie je stap voor stap hoe behang zonder, met en half verspringend patroon wordt berekend. Het enige wat je hoeft te doen is de stappen volgen met de maten van de muur en het behang. De maten van het behang staan aangegeven bij de productspecificaties op onze website. Tel bij de hoogte van uw muur voor de zekerheid +10cm op.

 In dit reken voorbeeld gaan we uit van een muur van 350 breed en 270 hoog. De behang rol is 53cm breed en 10meter lang.

Behang zonder patroon: 

  1. Bereken het aantal banen: Deel de breedte van de muur door de breedte van de behangrol. 350:53 = 6,60 is 7 banen (rond naar boven af)
  1. Bereken hoeveel banen je haalt uit een rol: Tel eerst 10cm bij de lengte van de muur op. Deel dan de lengte van de rol door de lengte van de muur. 1000:270 = 3,70 is 3 hele banen (Rond naar beneden af)
  1. Bereken het aantal rollen: Deel het aantal banen (stap 1) door het aantal banen per rol (stap 2). Rond dit af naar boven en je weet hoeveel rollen je nodig bent. 7:3 = 2,33 is 3 rollen (rond naar boven af)

Je hebt 3 rollen behang nodig

Behang met patroon:

Bereken het aantal banen: Deel de breedte van de muur door de breedte van de behangrol. 350:53 = 6,60 is 7 banen (rond naar boven af)

1.Aantal patronen per rol: Deel de lengte van de rol door de patroonhoogte. 1000:30 = 33,3 is 33 patronen per rol (rond naar beneden af)

2.Aantal patronen per baan: Deel de hoogte van de muur door de patroonhoogte. 270:33 = 8,2 is 9 patronen per baan (rond naar boven af)

3.Aantal banen uit een rol: Deel het aantal patronen per rol (stap2) door het aantal patronen per baan (stap 3). 33:9 = 3,6 is 3 banen (rond naar beneden af)

4.Bereken het aantal rollen: Deel het aantal banen (stap 1) door het aantal banen per rol (stap 4) 7:3 = 2,33 is 3 rollen (rond naar boven af)

Je hebt 3 rollen behang nodig

Behang met een half verspringend patroon “Half Drop”

1. Bereken het aantal banen: Deel de breedte van de muur door de breedte van de behangrol. 350:53 = 6,60 is 7 banen (rond naar boven af)

2.Aantal patronen per rol: Deel de lengte van de rol door de patroonhoogte. 1000:30 = 33,3 is 33 patronen per rol (rond naar beneden af)

3. Aantal patronen per baan: Deel de hoogte van de muur door de patroonhoogte. 270:30 = 9 is 9 patronen per baan (rond naar boven af). Voor iedere tweede baan komt er een patroon bij. Voor de tweede baan zijn er dus 10 patronen nodig.

4. Aantal banen uit een rol: Deel het aantal patronen per rol (stap2) door het aantal patronen per even en oneven baan (stap 3).

33:9 = 3,6 is 3 banen

33:10 = 3,3 is 3 banen (rond naar beneden af)

5. Bereken het aantal rollen. Deel het aantal banen (stap 1) door het aantal banen per rol (stap 4) 7:3 = 2,33 is 3 rollen (rond naar boven af)

Je hebt 3 rollen behang nodig

De waardering van deventerbehanghuis.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 10.0/10 gebaseerd op 9 reviews.